Lokale Likeuren

De smaak van de stad

Mijn BEDRIJF

Ik maak producten die uit de directe omgeving komen, Geuzenveld. MijnStadstuin en de Fruittuin van West zijn grote leveranciers. Daar pluk en oogst ik fruit, bloemen en blaadjes. In mijn achtertuin staat de pruimenboom (waar het allemaal mee begon) en ijzerkruid en munt. In de late herfst, na de eerste vorst, zoek ik de mispelbomen in de Osdorper polder op.

Samen met mijn vrouw ben ik uren bezig om klein hoefblad en paardenbloem te plukken. Afhankelijk van de zon is dat in maart/april. Ambachtelijk, arbeidsintensief, bloemetje voor bloemetje.

Alles wordt vervolgens gewassen en verwerkt tot extracten. In brandschone glazen containers gaat de likeur “rijpen”. Dat kan één tot zes maanden duren, afhankelijk van het product.

De receptuur heb ik zelf ontwikkeld in de loop der jaren. Niet alles is ook gelukt en heeft de eindstreep gehaald. Zoeken naar een eigen signatuur met speciale ingrediënten dát is mijn doel. Als basis de natuurlijke producten waaraan specerijen, suiker, honing en een biologische jonge jenever aan worden toegevoegd. Ik stook dus niet zelf. Ik maak smaken.

Formeel maak ik “liquorette” en geen likeur. Omdat ik doelbewust op 14 % alcohol wil uitkomen  en een lager suiker gehalte hanteer dan voor likeur is voorgeschreven mag het geen likeur heten. Maar “Lokale Likeuren” klinkt wel lekker en als naam voor mijn firma mag het wel.

Het zijn seizoen gebonden producten die ik in kleine hoeveelheden maak. Dus het kan heel goed dat een bepaalde smaak is uitverkocht. Jammer voor de klant, maar volgend jaar is het er weer. Nooit helemaal hetzelfde, want ieder jaar smaken de ingrediënten net iets anders. Ook luister ik goed naar de opmerkingen van de klanten die een proeverijtje doen. Dat kan een kleine wijziging in de receptuur opleveren. Maar smaken verschillen en je kunt het nooit iedereen naar de zin maken.

Het liefste verkoop ik direct aan mensen. Het is heel leuk om verhaaltjes te vertellen en vragen te beantwoorden. De speciale gelegenheden bij Boeren Burgers ga ik dan ook graag gebruiken. Dan zijn er ook kleine (betaalde) proeverijtjes en kunnen er flesjes van 2 dl met de overheerlijke likeur gekocht worden. Dus zodra de omstandigheden het toestaan sta ik weer op diverse kleine markten zoals bijvoorbeeld Ruigoord.

Daar zijn ook de keramische producten die mijn vrouw, Jacqueline maakt. Ook die producten, Amsterdammertjes, drinkbekertjes, etc., zijn home made en zijn zelfs vaak gemaakt uit de klei van MijnStadstuin.